Su Borusu Patladı – Su Vanası Kapanmıyor

su-saati-vanasi-kapanmiyor-69

Evde tesisatta bir boru patladı ve çaresiz durumdaysanız usta çağırmadan ilk müdahale olarak su vanasını kapatmanız gerekir. Su saati vanası genel olarak ya apartman girişlerinde yada her dairenin kapı önünde merdiven boşluğunda yer alır. Vanaya ulaştıktan sonra vanayı mümkün olduğunca sıkarak suyu kesmeniz gerekir. Vanayı kapattığınız halde hala su akmaya devam ediyorsa evde kendi başınıza yapacağınız hiç bir şey yok demektir. Mümkünse binanın ana vanasını kapatıp bir tesisatçı gelene kadar beklemeniz gerekir. Ana vanalar genelde binaya girişte bir yerde bulunur. Bina yöneticisine danışarak vananın nerede olduğunu sorun.

Su Vanası Arızalarına Kesin Çözüm

su borusu patlağı onaran tesisatçı
Bu arada bilmeniz gereken başka bir konu vananın hangi tarafa açılıp kapandığı. Su borusu patladı vana kapanmıyor tarzında aldığımız telefonların bazılarında tek sorunun vananın yanlış yöne çevriliyor olduğunu görüyoruz. Şu temel kuralı bilirseniz sizin için problem olmaz. Tüm vanalar saat yönünde yani sağa doğru açılır, saat yönünün tersi olan sola doğru kapanarak akışı keser. Bu bilgi su borusu patladığında evinizi su basmasını engellediğinden hayat kurtaran bir formül gibidir. Fakat tüm bunları bilmenize rağmen yinede su vanasını kapatamayabilirsiniz. Su vanasının hareket etmemesi gibi başka meydana gelen bir sorunda vanayı çevirebildiğiniz halde su miktarı azalsa da akmaya devam eder. Bunun çözümü aslında oldukça basittir. Su vanaları normalde kullanılmadıkları için zamanla açıp kapanmadıklarından  suyu kapatmaya çalıştığınızda su kesilmez. Bunun için ara sıra su vanası açıp kapatmak gerekir. Ayrıca belli aralıklarla vanalarınızı kontrol ettirip bakım yada gerekiyorsa değiştirilmesini sağlamak gerekir.

su-borusu-patlagini-nokta-tespiti-yapan-firmalar-96

Donmuş su borusu da başlı başına çok büyük bir problemdir. Bu daha çok kış aylarında sıcaklıkların çok düşük olduğu doğu bölgelerimizde görülür. Boruların patlama sebebi düşen ısıya bağlı olarak suyun donmasıdır. Bildiğiniz gibi donan su kimyası gereği genleşir ve hacmi artar. Şöyle bir örnek verelim dolaba cam şişe ile su koyarsanız donar ve patlar. Çünkü su donarken yoğunluğu azalır ve kapladığı alan artar bunun sonucu olarak içinde bulunduğu kaba çok yüksek basınç yaparak o kabı patlatır. İşte su borularının patlamasının temel sebebi de budur. Eğer bu sorunların yaşandığı bir bölgede yaşıyorsanız tesisatınız döşenirken su borusu donma yada su borusu patlamasına yönelik tüm tedbirleri alarak tesisatınızı döşetmek gerekir.

Tıkla Ara