Binalarda inşaat hafriyatının alınması zamanından başlayan bir su problemi olabilir. Bazı temel atma işlemlerinde bina zemininden su çıkar ve hafriyat alınırken başlayan bela bina yapıldıktan sonra bile devam eder. Bu sebeple bina temelinden çıkan suya çok dikkat etmek gerekir ve önlemi alınmalıdır. Zaten inşaat aşamasında önlem alınmazsa daha sonradan çözüm üretmek neredeyse imkansız olur. Sorun eğer kaynak suyu ise yapılacak birkaç farklı çözüm mevcuttur. Kaynak suyu için inşaat zamanından alınacak tedbir, bina temelinin altına döşenen mıcır içine drenaj boruları döşemek ve yapılan bina çevresine çevre sularını emmesi için aynı drenajı döşemek şarttır. Bu drenaj borularının amacı binanın bodrumundan çıkan suyu çözmektir. Bina zemininden kaynak suyu çıkıyorsa bu suyun zemine çıkmadan önce drenaj borularına dolup bağlantı ile rögara atılması mümkündür. Drenaj borusu delikli bir borudur, deliklerin amacı toprağın emdiği suyu drenaj deliklerinden içeri alıp oradan da rögara vermesi amaçlanmıştır. Bu yöntem bina yapılmadan önce yapılacak yöntemdir. Bina yapımından sonrada yapılabilir ama maliyeti çok fazla olur ve inşaat işi çok olur.
Bina temelinden çıkan suyu önlemenin diğer bir yolu da bina temeline açılacak olan bir kuyunun suyu içine alması ve bu kuyudan suyun herhangi bir rögara ya da pimaşa basılmasıdır. Bu sistemde zeminden aşağı bir kuyu olması suyun yukarı çıkmasını engeller ve suyun kuyuya dolmasını sağlar bu şekilde su zemin üzerine çıkmaz. Kuyu içerisine yerleştirilen bir dalgıç pompa ile de su doldukça otomatik olarak tahliye edilir. Böylece suyun zemine kadar yükselmesi engellenmiş olur. Bodrumdan su çıkıyor şikayetini çözmek bu şekilde mümkün olur. Daha az maliyetli ve inşaat tamamlandıktan sonra yapılabilecek tek çözüm budur.
Bina zemininden çıkan sular için alınabilecek önlemler
Diğer bir su arızası da sonradan oluşan zeminden çıkan sulardır. Eğer bina inşaat zamanında zeminde temelde su yoksa sonradan oluşan sularda binaya gelen şebeke suyundan ve gider atık su kanalizasyondan şüphelenebiliriz. Kanalizasyon ve binanın atık su boruları tıkanmış olabilir bazen tıkanmadan kaynaklanan sorunlardan dolayı su toprağa dolar ve en alt kattan ıslanma yapar. Hatta kanalizasyon yoğun kullanılıyorsa bina zemininden de su çıkar. Şebeke suyunun binaya verilen hattında da kaçak olabilir, böyle durumlarda aşırı şekilde bir su çıkması söz konusu olur. Suyun temizliğinden, şiddetinden ve sürekliliğinden şebeke suyu olduğunu anlayabiliriz. Kanalizasyondan kaynaklanan ya da şebeke suyundan kaynaklanan arızaları sular idaresine bildirebilirsiniz. Konuyla ilgilenip su ve kanalizasyon işlerini sizi yormadan çözüyorlar. Fakat kaynak suyuyla ilgili bir durumda kendi başınızın çaresine bakmanız gerekiyor. İstanbul Tesisat olarak umarım bu konulardaki bilgi ve birikimimizden size aktarabildiklerimiz size yol gösterir, yardımcı olur.
Asansör boşluğuna su dolmasının sebeplerinden bazıları binanın toprak zemininde su damarının bulunması veya çevredeki kanal borularının kırılması sonucu oluşabilir. Yada çevre komşu binalarda 0 koddan daha derin bir temel oturumu varsa yer altı veya zeminde biriken su asansör kuyu mevcut zeminden daha derin olması nedeni ile en az yeni yönetmenlik imar şehircilik bakanlığında 150 cm olması gerekir ve betonarme uygulaması yapılır sıkça rastlanan asansör kuyusu veya çukurunda su birikintisi çözüm ve tedavisi mevcut binanızın genel su tesisat kontrol edilmesi gerekir daha sonra pis su gider boruları, binanın logar veya foseptik çukur bağlantılarının kontrol edilmesi yangın borusu toprak altından bina girişine kadar tam anlamıyla kontrol edilmesi gerekir.