Peteklerde Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

Reglaj ayarı aslında çoğu insanın bildiği, fakat uygulamadığı bir yöntemdir.  Sanıldığı kadar zor olmayan reglaj ayarı, radyatör vanalarıyla oynama yapılarak yapılan bir ayarlamadır. Kombiye en yakın radyatör muslukları kısılıp, en uzaktakileri tamamen açılması işlemine reglaj ayarı denir.

Reglaj ayarı nasıl yapılır?

Kalorifer peteklerinin sistemle bağlantısı, kombiyi takip eden borunun üzerinden ek alınarak yapılır. Bu sıralama genelde uzaktan yakına doğru hizalı bir şekilde devam eder. Kombiye en yakın petek, daha fazla ısındığı için muslukları tamamen kapatılıp, açma yönüne doğru sadece yarım tur açılır. Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır. Kombiden uzaklaştıkça, takip eden radyatörlerin alt vanalarını biraz daha açmak ve en son peteğin vanalarını tamamen açmak bu ayarı yapmak için yeterlidir.

Maddeler halinde reglaj ayarını anlatalım;

  • Evinizdeki tüm peteklerin üst vanalarını tamamen açın
  • Kalorifer peteklerinizi kombiye yakınlık mesafesine göre en çok ısınandan en az ısınana doğru numaralandırın. (6 adet petek bulunan bir evde kombiye en yakın petek 1. En uzak petek ise 6. Sırada yer alır.)
  • 1 numaralı yani en çok ısınan peteğin altındaki vanayı önce tamamen kapalı konuma getirin, ardından yarım tur açın.
  • 2 numaralı peteğin alttaki vanasını önce kapatıp ardından bir tur açın.
  • En sondan bir önceki vanaya kadar bu işlemi komiden uzaklaştıkça arttırarak tekrarlayın.
  • En sondaki yani en az ısınan peteğe geldiğinizde alttaki vana tamamen açık olmalıdır.

kalorifer-peteklerindeki-reglaj-ayarlari-nasil-yapilir-52

Reglaj Ayarı Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Kombi tesisatlarında yaşanan ısıtma problemleri, başlangıçta çok rahatsız etmese de daha sonra büyük bir sıkıntıya dönüşebilmektedir. Peteklere giden su hacmi giderek ivme kaybettiği için, en sona doğru, peteklerin alt kısımlarında soğukluk hissedilmektedir. Peteklerin altına doğru elinizi tuttuğunuzda, alt kısmın ısınmadığını fark edebilirsiniz. Bu sorunu kolay bir şekilde aşmak için reglaj ayarı yapabilirsiniz. Öndeki peteklerin vanasını kısık ayara getirdiğinizde, arkalarda bulunan peteklere biraz daha fazla sıcak su göndermiş olursunuz. Reglaj ayarının faydaları arasında termostatik vana kullanımı biraz daha akıllıca bir çözüm olacaktır.

radyator-donus-vanasi-12-eko-kose-havlupan-radyatr-dn-vanalar-3605-53-bKöşe Musluğu Ne işe Yarar?

Reglaj ayarı yaptığınızda alttaki musluklarla evde çocukların sürekli oynamaması için içerisinde vanası gizli olan radyatör köşe musluğu kullanmanızı öneriyoruz. Bu muslukların üzerinde yer alan tapa sayesinde musluğu açıp kapatmak evde bu işden anlayan kişiler sayesinde olur. Tapayı açtığınızda musluğun ayarını alyan anahtarla yapabilirsiniz. Sağlam dayanıklı musluklar bu problemi ortadan kaldırır. Musuluğu kimse açıp kapatamaz. Yaptığınız reglaj ayarınıda kimse bozamaz.

 

 

 

 

Termostatik Vana Nerelerde Kullanılır?

termostatik vana ne işe yarar
termostatik vana ne işe yarar

Çok sıcak olan odalarda, ortam ısındığında içeride bulunan radyatörü kapatmak için kullanılan vanalara termostatik vana denir. Oda termostatı bulunmayan evlerde, termostatik vana kullanmak yakıt sarfiyatını azaltacaktır. Mesela kombiye en yakın bölge genelde mutfaklar olur. Kombiye yakın olduğu için en fazla ısınan mekân olan mutfaklarda termostatik vana kullanılarak radyatör otomatik olarak kapatılır. Böylelikle ısınan sıcak su diğer odalara gönderilmiş olur. Termostatik vanaların ayarının 2 konumunda olması, oda sıcaklığını yakalayacak ısı için yeterli olacaktır.

Termostatik Vana ve Normal Vana

Termostatlı vanaların genellikle 5 ayar kademesi bulunur. Bu ayar kademelerini tercihinize göre ayarlamak sizin elinizdedir. Termostatik vana belirlenen ısıya ulaşıldığında peteklerdeki suyu otomatik olarak kesmektedir. Termostatik vanalar, normal vanalara göre daha maliyetlidir. Ancak yakıt tasarrufu açısından bakıldığında termostatik vana kullanmak normal vana kullanmaktan daha akılcı bir çözümdür.

peteklerde-reglaj-ayari-nedir-nasil-yapilir-65

Radyatör Musluğu Ne Tarafa Açılır Kapanır

Radyatör muslukları saat yönüne çevrildiğinde kapanır. Saat yönünün tersine çevirdiğinizde açılır. Daha önce hiç açılıp kapanmayan radyatör vanaları, siz muslukla oynadığınızda salmastra gevşeme yapacağından damlamaya sebep olacaktır.

Damlayan Radyatör Vanasını Tamir Etme

Kalitesi düşük radyatör vanaları bir kaç kez açılıp kapandığında içinden su damlatmaya başlayabilir. Tamir için; vananın ortasında bulunan yıldız vidayı tornavida yardımı ile açın. Musluğun plastik kapağını çıkardığınızda altın sarısı renkte, altıgen bir rekor göreceksiniz. Bu rekoru İngiliz anahtarıyla saat yönüne doğru yavaşça sıktığınızda damlama kesilecektir.

Reglaj Ayarı Hangi Vanadan Yapılır?

Peteklerde reglaj ayarı yapmak ya da yaptırmak isteyen bir tüketici için bu ayarın hangi vanadan nasıl yapılacağını bilme önemlidir. Çünkü yanlış bir vanaya müdahale edilmesi halinde ısınma performansının olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. İstanbul Tesisat farkıyla bu konuda nasıl bir yol haritası izlemeniz gerektiğine bakalım!

Her petek ya da radyatörde 2 adet vana bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi su girişi diğeri de su çıkışı içindir. Su girişi olan vana üst kısımda yer alır ve sıcak su girişi sağlar. Ancak vanaların ikisi de konum olarak alttaysa sağ kısımdakinin sıcak su vanası olduu kabul edilmektedir. Reglaj ayarı yapmak için sıcak su vanasına yönelmeniz gerekir. Buradan gerekli ayarı yaptıktan sonra peteklerinizde daha kaliteli bir ısınma performansı elde edebilirsiniz.

Peteklerde Reglaj Ayarı Yapılmazsa Ne Olur?

Peteklerde reglaj ayarı, peteğin kombiye uzaklığına bağlı olarak ısıtma performansının arttırılmasını sağlar. Çünkü petek kombiye ne kadar uzaksa suyun kat edeceği mesafe de o kadar artacaktır. Bunun için yapılan ayar sayesinde sadece ortamın daha iyi ısınması söz konusu olmayacak. Aynı zamanda ısınma için harcanan enerji ve elde edilen verimlilik konusunda da makul bir seçeneğe ulaşmak mümkün olacaktır. 

Reglaj ayarını yaptırmak isteyen tüketicilerin bu konuda bilgileri yoksa bir tesisat ustasından destek almaları şart. Aksi durumda reglaj ayarı yapmak isterken tesisatta farklı olumsuzluklara yol açmak olası. 

“Peteklerde Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?” üzerine 94 yorum

  1. Hocam reglaj ayarını deneyeceğim ama vanalar peteklerin altında sağda ve solda birer tane mevcut. her iki vanayı da çevirdiğimde bir taraf hemen ısınıyor. bu durum sıcak su girişinin o taraf olduğunu mu kanıtlıyor? ikincisi de sıcak su girişini mi kademe kademe açacaz yoksa diğer tarafı mı reglaj ayarını yapmak için?

    Yanıtla
    • radyatörlerdeki vanalarda her zaman sıcak olan vana giriş vanası olarak kabul görülmektedir
      radyatörlerde reglaj ayarı sıcak su girişinin olduğu vanadan yapılmalıdır sıcak su girişi az olacağı için çıkış vanasından da o düzeyde çıkış olacaktır.

      Yanıtla
  2. Merhabalar,oda termostatımız var, geceleri tasarruf için termostatı mı kısmak gerekir kombiden mi? Yetkili servis termostat dedi ama sadece termostattan kıstığımızda petekler hala sıcak kalıyor. termostatı 20 derece altına getirip kombiyide 2ye getirince ısısı düşüyor peteklerin. (gündüz termostat 22 gibi kombi 4)
    birde termostatı 15 derece yapamıyorum kapanıyor bu neden benim düğmeyi çevirmemle ilgilimi?
    cevap yazarsanız sevinirim, iyi çalışmalar…

    Yanıtla
    • oda termostatı görevini yapmıyor olabilir. Normal bir dairede oda termostatına gerek yoktur. Büyük dairelerde veya iş yerlerinde kullanılması daha fazla tasarruf sağlar. Siz en iyisi termostatı iptal ettirin. Kombiden sıcaklığı ayarlayın.

      Yanıtla
  3. KOLAY GELSİN USTA PETEK TAKILIRKEN VANALARI NASIL OLMALI PEYEĞİ KARA GİBİ DÜŞÜNÜRSEK ALT ÜST MÜ, ALT KARŞILIKLI MI YOKSA ALT ÇAPRAZ ÜST MÜ

    Yanıtla
  4. Merhaba. evde biri hariç tüm peteklerim düzgün bir şekilde ısınıyor. bir tane petekte sağ üstten giriş sağ alttan çıkış var fakat peteğin sağ tarafı yani giriş tarafı ılık sol tarafı çok sıcak oluyor. Bunun sebebi nedir ve nasıl çözebiliriz?

    Yanıtla
    • Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Eğer hattınızda kirlenme varsa bu ısıtma sistemine direk etki etmektedir. Öncelikle hattınızı temizletmeniz ve temizlikten sonrada peteklerinize ayar çekilmesi gerekmektedir. Detaylı bilgi almak için 0212 645 33 33 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. SAYGILARIMIZLA

      Yanıtla
  5. merhaba
    evimde 4 petek bir havlu peteği var en uzak olan petekten verim alamıyoruz diğerlerine göre daha az yanıyor sebebi ve çözümü ile bilgi verirseniz çok memnun olurum
    İyi Çalışmalar Dilerim

    Yanıtla
    • Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Genellikle bu gibi durumlarda petek sisteminde bulunan pislikten dolayı kombi devir daim yapmakta zorlanıyor ve en sonda bulunan petek ister istemez ısınmama sorunu yaşıyor. Peteklerinizi temizleterek bu sorundan kurtulabilirsiniz. İstanbul içindeyseniz 0212 645 33 33 numaralı telefondan destek alabilirsiniz. SAYGILARIMIZLA

      Yanıtla
  6. Hayırlı günler.. Evde 4 petek 1 havlupan açık.. Tasarruf sağlamak için bazen gece kapatıyorum.. Yada gündüze göre ısıyı düşürüyorum.. Sizce gece gündüz yansa mı daha avantajlı aynı ayarda yada gece daha düşük ayarda mı?

    Yanıtla
    • Merhaba. Dairenizde bulunan kombiyi kapattığınız zaman ev soğuyor ve tekrar açtığınız zaman bu sefer kombi evi ısıtmak için devamlı çalışıyor ve gaz sarfiyatı normalin üzerinde oluyor. Kombiyi kapatmak yerine kısmanız daha mantıklı olur. SAYGILARIMIZLA

      Yanıtla
  7. Dün kombiyi temizlettim peteklerde bir sıkıntı olmadığı söylendi ama peteklerin üstü sıcak alt soguk be yapa bilirim ayrıca 2 petek aktif

    Yanıtla
  8. Merhaba Usta,

    2+1 eve taşındım. 75-80 m2. Kombiyi 1 haftadır çalıştırıyorum. 3 dakikada bir 30-40 sn arası çalışıp duruyor. Eski bir kombi olduğunda derece ayarı yok. Minimum ayarından çalıştırıyorum. Ev gayet sıcak oluyor. Bütün petekler de ısınıyor. Aralarında bir ısı farkı da yok. Hemen hemen hepsi eşit. Oda ısıları ile ilgili de bir sıkıntım yok. Kombinin 3 dakikada bir çalışması beni rahatsız ediyor. Arızalıymış gibi geliyor. Aynı zamanda günlük ortalama 6-7 m3 yakıt harcaması var. Aylık 300-350 TL faturaya tekabül ediyor ki minimum mod için bence yüksek. Alt vanaların hepsi tamamen açık. Onları kısarak yakıttan tasarruf edebilir miyim? Yakıttan tasarruf etmesem bile kombinin çalışma sıklığını düşürebilir miyim?

    Yanıtla
  9. Evimizin ısıtması merkezi sistemle çalışıyor bazı petekler normal ısıtıyor bazıları hemen hemen ısıtmıyor havasını da alıyoruz ama aynı durum söz konusu ne yapabiliriz

    Yanıtla
  10. İnternette sitedekilerin yarısı alt vanadan yarısı üst vanadan ayar yapın diyorlar. Yani, sıcak su girişinden yapılması tavsiye ediliyor. bir alt bir üst ne yapacağımı şaşırdım 🙂 giriş peteği hariç diğerleri termostatlı vana, sadece buradaki su girişini kısacağım ama dediğim gibi net bilgi bulamadım.

    Yanıtla
    • Merhaba. Kombili sistemlerde petek ayarları sıcak su giriş kısmından yapılır. Soğuk su tarafı dönüş olduğu için sistemin rahat devir daim etmesi gerekmektedir bunun içinde soğuk su girişinin yani altta bulunan vanaların tam açık olması her zaman sizin için avantajdır. SAYGILARIMIZLA

      Yanıtla
      • Ustacım, reglar ayarı konusunda yani üstteki yazıda demişsiniz ki “ üstteki vanalar tamamen açılır, alttaki vanalar yakından uzağa arttırarak acılır”. Fakat yukarıda çelişkide kalan yani altmı üstmü her ikisi demi reglaj yapılmalı diyen kullanıcıya da tam tersi yani alttaki vanaları tamamen açın, ayarı üstten yapın demişsiniz ? Ben tekrar sorayım soruyu, Reglaj ayarı giriştenmi yapilır çıkıştanmı ? Net cevap lütfen.

        Yanıtla
  11. Ustam merhaba
    Kaloriferli evdeyim.Evde 6 petek var. Salondaki petek yaklaşık 2 metre uzunluğunda. Petek normal ısınıyor, yalnız belli bir zaman gelince ( genelde akşam 10 civarında) soguyor. Yaklaşık iki saat sonra tekrar ısınmaya başlıyor. Diğer peteklerde böyle bir şey yok. Vanalar 12345 diye ayarlanan vanalardan

    Yanıtla
  12. Merhaba ustam; bizim evde 7 adet petek var, bazen evde kimse kalmıyor en uzaktaki petekli olan odada kalıyorum, o hariç diğer petekleri tamamen alt ve üst vanalarını kapatıp kaldığım odadaki peteğe sıcaklık gelirmi veya gelsede tehlikeli bi durum olmaz değilmi?

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalorifer sisteminde en az 3 peteğin açık kalması gerekmektedir. Sadece tek petekten ısı almaya kalkarsanız kombi devamlı aynı yerden dönüş yapacağı için pompaya zarar verir. Bundan dolayı en az 3 adet peteği aktif olarak kullanın. Kullanmadığınız peteklerin sadece üst vanalarını kapatın alt vanalar kombinin dönüşü olduğu için açık kalmak zorundadır. SAYGILARIMIZLA

      Yanıtla
  13. Merhabalar,
    ariston marka kombi kullanıyorum kombim mutfak balkonunda bulunuyor bugün bir tesisatçıya kombinin yanına ekstra bir petek taktırdım ve petek bağlantılarını kombi giriş çıkışlarından aldı ve paralel bağladı usta kollektör çok ters bir noktada olduğu için ama bariz bir performans azalması oldu ısınmada yeni takılan peteğin vanalarını kapadığım zaman daha normal oluyor ısınma. sizce düzeltilmesi mümkün mü bu durumun şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Kombinin yanında bulunan petek açık olduğu müddetçe diğer bölümlerdeki ısı ister istemez düşecekti. Çünkü kollektöre gelmesi gereken ısı direk olarak petekten dönüş yapacağı için ısı mutlaka düşecektir. SAYGILARIMIZLA

      Yanıtla
  14. Ben Isı Pompası olan bir eve yeni taşındım. Sistemi pek bilmiyorum ama sistemi çalıştırdığımda genellikle peteklerin üstü ısınıyor ama altı ısınmıyor. Reglaj ayarı yapacağım ama sistem dairenin dışında olduğundan peteklerin uzaklık yakınlık ayarı nasıl olacak? Reglaj ayarı yaparken en çok ısınmasını istediğimiz odanın (salon 220cm petek var) vanasını oldukça fazla mı açayım?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  15. İyi günler iyi çalışmalar.Evimde 3 petek çalışıyor salonumda bulunan peteğin suyunu ve havasını aldıktan sonra 4-5 gün sıcak oluyor ama sonrasında yavaş yavaş soğuyor son safhada petek buz gibi oluyor.Ama diğer peteklerde böyle bir sorun yok neden kaynaklanıyor acaba.Kullandığım kombi Auer marka…Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim…

    Yanıtla
    • İYİ GÜNLER İSA BEY DAİRENİZDEKİ RADYATÖRLERİN ISINMA PROBLEMİ KALORİFER TESİSATLARINDA KAPALI DEVRE SİSTEM OLDUGUNDAN SİSTEM İÇERİSİDEKİ SU ZAMAN İÇERİSİNDE KATILAŞARAK PETEKLERDE TORTU VE KİREÇLERİN HAREKET ETMESİNDEN KAYNAKLI OLARAK ISINMA PROBLEMİ YAŞAMAKTADIR.
      ISINMA PROBLEMLERİ KİRLİLİKTEN KAYNAKLI ISE TEMİZLİK İLE ÇÖZÜLEBİLMEKTEDİR

      Yanıtla
  16. Merhaba biz yeni başlattık 2 gün oldu daha önce kullanmadık reglaj ayarı yapmak istiyorum ama 2 vana da altta hangisi ne bilmiyorum birde 130 metre kare ev ve sıcak güneş alan bir ev kaç derecede yakmamızı tavsiye edersınız

    Yanıtla
    • Merhabalar Selahattin bey radyatörlerde reglaj ayarı radyatör sıcak su girişindeki vanadan yapılmakta olup sırası ile belli kademelerde yapılması uygundur.
      Dairenizdeki kombinin ısısı minumum 38 derece durmalıdır

      Yanıtla
      • Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır yazıda alt vana aşağıda sorularda sıcak su girişi (üst vanadan yapılır ) hangisi doğru acaba

        Yanıtla
        • Merhaba, sıcak su girişi üst vanadan olur doğru. Reglaj ayarı yapmak için alt vanayıda üst vanayıda kısabilirsiniz. İki vanayı da birlikte kısabilirsiniz amaç o peteğe su girişini azaltmak diğer peteklere basıncı yükseltmektir.

          Yanıtla
  17. Benim sorum biz yeni sıfır daire ev aldık ama kaliför ev kullanmadık düşüknderece calıştırdıgımız halde cok yüksek bi fatura geldi 4 petek calısıyor vana düz vana nasıl ayar yapalıyız

    Yanıtla
    • İyi günler Gül Hanım. Çok yüksek faturanın vana ayarıyla bir alakası yoktur. Çünkü reglaj ayarı ısınmayan peteklerde ve bazı peteklerin çok iyi ısınmasından dolayı yapılır genel olarak. Çok yüksek bir fatura geliyorsa muhakkak kısık derecede çalışmıyordur efendim. 4 petekte çok kısık derecede çalışıyorsa bütün her şeyin normal olması gerekiyor. Kombiyi servisine göstermenizde fayda var efendim. Anlattıklarınızda aksi bir durum gözükmüyor maalesef

      Yanıtla
  18. Evde sadece 3 petek calistiyorum, kombiye en uzaktaki kaloriferi de kıssam sorun olur mu (oda cok sicak oluyor cunku) ve reglaj ayari yapmak tasarruf saglar mi?

    Yanıtla
    • İyi günler Samet Bey. Kombiye en uzaktaki petekleri kısmak pek mantıklı olmaz. Bu size tasarruf sağlamaz. Tasarruf sağlamak istiyorsanız eğer kombiye en yakın peteklerin kısarsınız ve arka taraflar daha iyi ısınır. Bu sayede hem yakıttan hem ısıdan kazanırsınız. Reglaj ayarı bu şekilde olur. Yakın peteklerin vanaları kısılır ve uzak peteklere daha iyi ısı gönderilir.

      Yanıtla
  19. Yeni aldığımız evde peteklerde vana yok ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım vana olmamasının nedeni nedir ve dezavantajı olur mu?

    Yanıtla
    • İyi günler Fatih Bey. Vana olmayışının sebebi muhtemelen kollektörlü sistem olmasıdır. Kollektörlü sistemlerde vanalar tek yerde olur oradan aç kapayı yapabilirsiniz. Tabi ki üstünde vana olması daha iyi olur sizin için ama yapılmamışsa çokta yapacak bir şey yok. Herhangi bir dezavantajı yok. Size sorun çıkaracak bir durum değil efendim. Ne zarar ne de kar ettirecek bir durum yok size yani.

      Yanıtla
  20. ustam apartmanda kapımızın önünde bulunan petekte vana yok bu peteğin yanmasını istemiyorum nasıl kapatabilirim?

    Yanıtla
    • İyi günler Burcu Hanım. Her iki tarafında vana olmasına gerek yok tek vana var ise yine kapattığınızda petek ısınmayacaktır. Ama her iki taraftada vana yok ise peteğin sökülüp yeni bir vana takılması gerekiyor oraya. Buna gerek yok ben bu peteği burada hiç istemiyorum diyorsanız peteği tamamen söküp her iki boruya da kör tapa attırıp iki ucuda körleyebilirsiniz. En kolayı böyle olur maalesef başka bir yöntem yok.

      Yanıtla
  21. İYİ GÜNLER BENİM SORUNUM BENİM EVİMDE ODA TERMOSTATI VAR BİRDE PETEKLERDE TERMOSTATİK VANA VAR .KONBİYE YAKIN PETEKLERDE PETEKLERİN ISINMASINDA BİR SORUN YOK AMA EN SON ODA BÜYÜK OLDUĞU İÇİN AYNI BORUDAN TESİSATTAN 2 ADET PETEK BAĞLANDI PETEKLERİN KÜÇÜK OLANI DAHA SICAK BÜYÜK OLANI İSE ÜSTÜ ÇOK SICAK DEĞİL ALTI SOĞUK ODA TERMOSTATI DA BU ODADA OLDUĞU İÇİN AYARLADIĞIM DERECEYE KADAR ÇALIŞIYOR.NASIL BİR AYAR YAPMAM LAZIM AYNI TESİSATTAN OLAN 2 PETEK İÇİN SICAK OLSUN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER…

    Yanıtla
    • İyi günler Orkun Bey. Genellikle bu anlattığınız sorunlar 10 dairenin 5’inde muhakkak var. Çünkü günümüzde yaşanan en yaygın sorun. Bu tarz sorunlarda kombi genel itibariyle son peteğe sıcak suyu yeterince yetiştiremiyor. Bunun sonucunda devir daim olmadığı için peteğin altı soğuk kalıyor. Buna alternatif çözüm olarak iyi yanan peteklerinizi yani kombiye yakın olan petekleri kısarsanız seviyesini düşürürseniz sorununuz çözüme kavuşacaktır. Yakın olan petekleri kademe kademe düşürün bir sonuç alacaksınız efendim.

      Yanıtla
  22. Merhabalar ustam benim sormak istedigim bu normal vanalarda + ve – yani bunlarla ısı ayarı yapılıyormu benim dogal gaz değil peletili soba saygilar

    Yanıtla
  23. Selam kolay gelsin 4 petek çalıştırıyorum ama peteklerin üstü ılık altı soğuk hava var dediler havasını aldım makinaya bağlanacak içi temizlenecek dediler onuda yaptım ama o da çare olmadı bu neden kaynaklanır öğrenebilir miyim

    Yanıtla
    • İyi günler Okan Bey. Petek temizliği yaptırdığınız halde hala ısınmıyorsa iki nedeni olabilir. Muhtemelen tesisatlarda ters bağlantı var. Çünkü 4 tane peteğe kombinin yetişememe gibi bir durum yok. Sıcak soğuğa soğukta sıcağa bağlandığı için böyle bir durum ortaya çıkmış olabilir. Ya da filtreniz tıkanmış olabilir. Son olarak peteğinizde hava olma ihtimali var ama onuda almışsınızdır diye düşünüyorum. Ama kuvvetli olan ihtimal ters bağlantı olması. Konuyla ilgili daha profesyonel bir yardım almak isterseniz yardımcı olmak isterim efendim.

      Yanıtla
  24. Günaydın Kombi Cihazının sürekli basıncı düşüyor. Sabah uyandığımda cihaz kendini kapatmış hata veriyor basınç çok düştüğü için. tesisat dediler kaç defa farklı servis ve tesisatçılar da geldi yine bulunmadı hatta kollektörü bile söküp baktılar yine kaçak yokmuş. Boru çapları normalmiş. Cihazda hata vermiyor sizce neden kaynaklı sistemi yeniden mi yapalım ?

    Yanıtla
    • Kombinin gidiş ve dönüş borularına 2 adet vana bağlatın. VAnaları kapatıp su seviyeni birgün boyunca test edin. Su seviyesinde düşüş var ise kombide bir sıkıntı vardır. Su düşmüyorsa kollektöre bağlanan borularda kaçak oluşmuştur. Su kaçağını kimyasal ilaçla tedai edip, çözüme kavuşturabiliyoruz.

      Yanıtla
  25. Bir haftadır kombi kullanıyoruz. Termostatik vana taktirdik. Kapali konumda 2 nin altinda olmasina rağmen petekler sicak. Kullanmadigim odayi kapatmak istiyorum ne yapmaliyim?
    Birde sadece oturma odamda 1.80 petegimle cocuk odasindaki 1.20 petegimi aciyorum. Kombime zarari olurmu. Yogusmali 24k kullaniyorum.
    Tesekkurler

    Yanıtla
    • Kullanmadığınız odaların vanasını tamamen kapatabilirsiniz bunun kombiye hiçbir zararı olmaz. En az 3 petek çalıştırmanız kombinin verimli çalışmasına yetecektir. Radyatörlerin alt kısımlarında bir vana daha vardır. Eğer vana yok ise alt tarafta yuvarlak kafalı bir demir kapak vardır onu sökün içinde alyanla sıkılan musluk göreceksiniz. O musluğu kapadığınızda radyatöre sıcak su girişi kesilir. Termostatik vana muhtemelen arızalı olduğu için 2 de hala çalışmaya izin veriyordur.

      Yanıtla
  26. mrhaba bende vismann kombi var ewim 80 m2 kombim en dusuk 45 de calisiyo bunu dahada dusurmenin bi avantaji varmi acaba yakinca ewim soba gibi sicak oluyo buda haliyle faturanin cok yuksek gelmesine sebeb oluyo ne yapmam lazim

    Yanıtla
  27. Merkezi sistem. Tek oda tek petekde sıkıntı var. Peteği söküp yıkadım. Düzelmedi yeni petek takdım. Yine düzelmedi. Ne yapaiblirim?

    Yanıtla
    • İyi günler Murat Bey. Merkezi sistemlerde genel itibari ile sorunlar peteklerde olmaz. Merkezi sistem olduğu için oraya çıkan hattın boruları ayrı bağımsız olarak gelir bildiğiniz üzere. Peteği değiştirdiğiniz halde ısınmamasının sebebi demir borulardaki daralmalardan ve paslanmalardan kaynaklanıyor efendim. Bunun için yapmanız gereken bina ile görüşüp merkezi boruların temizliğini yaptırmanız gerekiyor. Sorununuz bu şekilde çözüm bulacaktır efendim.

      Yanıtla
  28. ustam selamlar ;
    yeni taşındığımız evimizde ilk defa bizim devreye aldığımız kombi tesisatı var , toplam 7 petek ,bu petekler 2 adet salon ve diğer odalara dağılıyor. Salonda olan peteklerden bir tanesi , onu takip eden odanın peteği ve en son sırada olan banyo havlupan hiç bir şekilde ısınmıyor. Hava yok hava alma vanası açıldığında sistemdeki su basıncı düşüyor fakat hiç bir şekilde ılık su bile gelmiyor.Reglaj ayarlarını yaptım , çalışan tüm peteklerin vanalarını kapattım ama yinede hiç ısınma olmadı.ne problem vardır yardımcı olabilir misiniz

    teşekkürler ustam

    Yanıtla
    • Efendim anlattıklarınıza bakılırsa iki seçenek var önümüzde. Birincisi tesisatınızda o ılık su gelmeyen peteklerinizde ters bağlantı olma ihtimali çok yüksek muhakkak kontrol ettirin. İkinci bir neden ise kombinizin arka odalardaki peteklere yetişememesi .Yani pompanın yetersiz kalması demek. Bu iki ihtimal çok kuvvetli etkenler. Başka bir sebebinin olması çok zor. Bu iki seçenek üzerinde durursanız bir çözüm bulabilirsiniz.

      Yanıtla
  29. Merhaba! Merkezi sistemde en çok oturduğum odanın kalorifer peteğinin alt kısmı iyi ısıtmıyor. Suyunu boşalttın çamur geldi biraz düzelmedi. Söktüm içine bol miktarda kireç çözücü, tuz ruhu doldurdum. Biraz tortu çıktı ama hala kötü. Ne yapabiliriz. Temizlemeye nerdeyse petek parası istiyorlar

    Yanıtla
    • İyi günler Murat Bey. Temizlik için siz elinizden geleni yapmışsınız ama maalesef bu iş profesyonel ekip ve ekipmanlarla olacak bir iş. Size verilen fiyatın ne olduğunu bilmiyorum ama bizi ararsanız eğer size yardımcı olabilirim. Sorun sadece petekle alakalıda olmayabilir. Sorun merkezi sistemde ya da daire içindeki borulardaki daralmalardan da kaynaklanıyor olabilir. Detaylıca bakılıp sorunun çözümü için en kolay yol izlenmeli.

      Yanıtla
    • İyi günler Erdem Bey. Reglaj ayarı her iki vana kısılarakta yapılabilir. Bu hususta sadece tek vanayı kapatmam gerekiyor diye düşünmeyin. Her iki vanayıda kısarak reglaj ayarı yapabilirsiniz. Ama illa birini kısmak istiyorsanız dönüş vanasını kısarsanız sonuç alırsınız.

      Yanıtla
  30. Merhabalar evim merkezi sistem ve her Petek’te termostatik vana var. Peteklerimin havasını almama rağmen vana 2- 3 arasında sabit yanmasına rağmen peteklerimin alt tarafı soğuk. Bu arada petekler yeni . Sebebini bulmadım ne yapmam gerekir.

    Yanıtla
    • Efendim peteklerin yeni olması sistemin temiz olduğu anlamına gelmez. Ya da bu durum boruların daralmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden peteklerinizin altı ısınmaz efendim. Daire içini değilde merkezi sistemi temizletmeniz de fayda var. Ya da daire içinde borularda bir sıkıntı oluşmuş olabilir. Veya boruların yapımında bir sıkıntı olmuş olabilir. Bir sürü seçenek var daha detaylı bilgi almak için arayabilirsiniz.

      Yanıtla
  31. merkezi sistem bir binada bütün petekler isiniyor ama tek petek yarimdan az olan yeri isitiyor alti üstlü geri kalan yer buz gibi ne yaptiysam olmadi susta bile gönbderdiim kollekrörlere ama yine yok hava aliyorum yok devir daim yapsin diye altan su aliyorum yine yok bütün peteekleri kapatiyorum yine yok sıfır eca petek taktim yine yok

    Yanıtla
    • Veli bey o peteğe gelen boru yada o petekten geri sisteme dönen boruda bir daralma vardır. Onu test etmek için peteği yerinden sökün musluklara birer hortum bağlayıp sırayla açıp kovanın içine suyu akıtın, su akarken akış hızına bakın eğer su kalın ve basınçlı geliyorsa hatlarda sorun yok demektir. Gidiş yada dönüş borusundan birinden su az gelirse o hatta yada muslukların birinde sorun var demektir. Bunları denedikten sonra borulardan su sağlam geliyorsa peteğe sıcak su girerken tersten giriyor olabilir. Su giriş yönü ters ise bu sebepten de ısınmaz.

      Yanıtla
  32. Merhaba banyo su tesisatını değiştirdik kombiyi tekrar açtıktan ve havasını aldıktan sonra uzak peteklerin 2 tanesi hiç ısınmıyor bununla ilgili ne yapabiliriz. Teşekkürler. İyi çalışmalar.

    Yanıtla
    • İyi günler Levent Bey. Uzaktaki iki peteğin ısınmama durumu kombiyle alakalı olma ihtimali yüksek efendim. Problem kombinizin ve yeni değişen tesisatla beraber oraya yetişememesi olabilir. En uzakta kalan iki peteğin ısınması için yapabileceğiniz birkaç şey var. Öncelikle kombiye en yakın 2 ya da 3 peteği iyice kısın. Böylelikle onlarda su devir daim daha yavaş olacak diğerlerine daha iyi gidecektir. Ya da kullanmadığınız birkaç peteği kapatırsanız sorununuz çözülecektir büyük ihtimalle

      Yanıtla
  33. iyi günler. bizim ev iki katlı. tek bir kombi var. alt kat güzel ısınmasına rağmen üst kat soğuk oluyor. üstelikte su basıncıda sürekli bire düşüyor. sabah kombiye su basıyorum akşam tekrar baktığımda birin altına kadar düşmüş oluyor. genleşme tankında bir sorun bulamadılar. herhangi bir yerde su akması damlaması falanda yok. sorun ne olabilir, yada ne yapabiliriz. şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • İyi günler Derya hanım kombinizdeki basınc düşme problemi kalorifer tesisatınızdaki su kacak probleminden yada kombi teknik arızasından meydana gelebilir.
      kalorifer sisteminde olusan su kacak problemleri uzun bir zaman gectikten sonra sarartı yada akıntı yapmaktadır.
      kalorifer kacaklarında 2 yöntem ile çözüm sunulmaktadır:
      termal kamera ile kacak arama işlemi daire geneli kalorifer sistemi çalıştırılarak sistemdeki kacak ısı olçümü belirlenmektedir.
      ilaç ile kacak kapatma işlemi dairenizde kırım döküm olmaksızın gerekli miktarda kaçak tamir kimyaslı uygulanarak belirtilen süre zarfında sistem çalıştırılarak sistemdeki kacakları kapaır

      Yanıtla
  34. sanırım reglaj ayarını yapamadım. zaten üç petek yakıyoruz. kombinin yanındaki salon. salonun yanındaki oda. onunu yanındaki oda. reglaj ayarı nasıl olacak şimdi. en sondaki odanın altı ısınmıyor.

    Yanıtla
  35. Yeni kullanıcıyım Wiessman vitodens 050 w kombi, petekler demirdöküm plus, eca termostatik vana taktırdım.Petek ayarını 55° ye ayarladim ama vanaları 2 yada 3.kademeye aldıgımda hiç ısınmıyor.Kademeyi yükseltince çalışıyor bu sekilde olması normal mi acaba

    Yanıtla
  36. evimde kombiye bağlı 7 petek var. peteklerin kombiye yakın olan petekten başlayarak alt tarafları giderek soğuyor, en son petekte ise alt taraf neredeyse soğuğa yakın bir şekilde. önerilerinizi bekliyorum.

    Yanıtla
    • İyi günler Aytaç bey kalorifer tesisatınıza bağlı olan peteklerin kısım kısım ısınmama problemi sisteminizde zamanla olusan kirlillik kireçlenme ve dökülmelerden meydana gelebilir.
      panel peteklerin sıcak su geçiş kanalları zaman ile olusan kirlenmelerden dolayı tıkanması problemini özel petek temizleme cihazı ile temizleyip gerekli miktarda koruyucu sıvı takviyesi yapılması gerekmetedir.

      Yanıtla
  37. Usta merhaba …
    Kombiye yakin peteklere sıcak gelmesine rağmen diğer uzak olan peteklere sıcaklık gelmiyor bunu sıhhi tesisatciya mi göstermek gerekir Tesekkurler

    Yanıtla
    • Kombiye yakın olan peteklerin vanalarını iyice kısın ve o şekilde 2 saat çalıştırın. Biz buna reglaj ayarı diyoruz. Eğer reglaj ayarı yapıldığı halde bir değişiklik olmuyorsa petek temizliği yaptırıp hatlarında testinin yapılması gerekir.

      Yanıtla
  38. Toki evlerinde oturmaktayım yaklaşık 8-9 yıldır merkezi sistemde kömürlü olarak ısı sağladık şuanda ise bireysel doğalgaz ile ısınma sağlamaktayız peteklerimizi banyo peteklerinfrn su çevirme kombiden su basarak temızlediklerini söylediler fakat peteklerin havasını aldığımızda hala daha aşırı siyah su çıkışı oluyot temizlik yapılmasına rağmen bu suyun olması mümkünmü ve peteklerin sol alt tarafları soğuk tokinin kullanmış olduğu peteklerle yeterli ısı almamız mümkünmüdür yoksa değiştirmelimiyiz teşekkür eder işlerinizde kolaylıklar dilerim

    Yanıtla
    • Mustafa bey petek temizliği işlemi peteklerin içerisinde tortu, kireç ve paslanmayı temizlemek için yapılır. Merkezi sistemden kombiye çevrilen tesisatlar da en çok yapılan hata tesisatın kombiye ters bağlanması olur. Öncelikle bunu kontrol ettirmeniz gerekir. Eğer sorun ters bağlantı değilse temizlik yaptırıp hatların kontrolünü yaptırmalısınız. Eğer İstanbul içerisindeyseniz biz yardımcı olabiliriz. Ofisimizi arayıp yardım servis isteyebilirsiniz.

      Yanıtla
  39. Benim peteklerde ki vanalarin ikiside altta reglaj yapmak istiyorum hangisini kapatmam lazim. Yazida ustteki acik olsun alttakini ayarlayin diyor.

    Yanıtla
  40. Benm peteklerim ısınmıyor peteği açıyorum buz gibi oluyor kapama yönüne çeviriyorom ısınıyor altları zaten hiç ısınmıyor geçen yıllar daha iyiydi bu yıl hiç ısınamıyoruzor sebebi ne olabilir acaba bide petek temizliğini kaça yapiyosuni

    Yanıtla
    • Geçen yıla nazaran bu sene peteklerinizde performans kaybı yaşıyorsanız petek temizliği yaptırmanız gerekebilir. Tesisatın içerisinde biriken çamur her geçen gün artış gösterdiğinden yapılacak en uygun çalışma tesisat temizliği olacaktır.

      Yanıtla
  41. bugün peteklerimi temizlettim ama 8 10 saat geçti alt tarafı soğuk üst tarafı sıcak diyemicem ılık neden olabilir

    Yanıtla
    • Esra hanım petek temizliği yaptırmak radyatörlerin alt taraflarının ısınacağı anlamına gelmez. Ben hep söylüyorum petek temizliği bir bakım çalışmasından ibarettir. Bazı firmalar bunu doğru anlatmadığı için müşteriye yalan yanlış bilgiler veriyor. Tesisat temizliği yapıldığında reglaj ayarını da yapmak gerekir. Sizin evinizde yaşanan problemi tam olarak anlamak için ısıtma sisteminizi muayene etmek gerekir. Genel bir çözüm istiyorsanız boru çapının düşük olması yüzünden bu sıkıntıyı yaşıyor olabilirsiniz.

      Yanıtla
  42. sonlara gidildikçe peteklerin alt taraflarının ısınmadığının farkına vardım. Yazınızı okuyup reglaj ayarını yaptım fakat alt tarafdaki peteğin vanasını tamamen kapatıyorum petek hala ısınıyor bu neden olur

    Yanıtla
    • Arızalı radyatör vanalarında reglaj ayarı yapmak sağlıklı bir işlem değildir. Petek vanasını tamamen kapattığınızda su hala gelmeye devam ediyor ise contasını değiştirmeniz gerekebilir.

      Yanıtla

Yorum yapın

Tıkla Ara