Petek Havası Nasıl Alınır? Uzmanından Videolu Anlatım

Kalorifer tesisatında ısıtma performansı düşüklüğü ve artan faturaların sıkça karşımıza çıkan nedenlerinden biri de kalorifer peteklerinin hava yapmasıdır. Peteklerde biriken hava zamanla artarak sıcak suyun dolaşımını engellemektedir. Bu sebepten dolayı kombinizin ısıtma performansı düştüğü gibi yakıt faturalarınız da yükseliş gösterebilir. Peki peteklerdeki hava nasıl alınır?

Peteklerde oluşan havayı almak için öncelikle bir adet “purjör anahtarı” veya “düz tornavida” bulmanız gerekir. Peteğin üst tarafında bulunan purjör tapasını, purjör anahtarı veya düz tornavida ile saat yönünün tersine çevirip, sıcak su gelene kadar içeride bulunan havayı boşaltın. Su gelmeye başladığında purjör tapasını yerine takıp tersine çevirerek kapatabilirsiniz. Bu işlemi purjör tapası bulunmayan eski tip peteklerde yapmak için, vana bağlantı rekorlarını gevşeterek alt ve üst kısımlardan hava çıkışını sağlayabilirsiniz.
Avrupa 0212 647 10 10 Anadolu 0216 340 55 55

purjor-anahtari-petek-havalarini-almak-icin

Peteklerde hava olduğu nasıl anlaşılır?
Radyatörlerinizde hava olup olmadığını anlamak istiyorsanız radyatörün üstünde elinizi gezdirin. Peteğin üst kısmında soğukluk varsa, üst sol kenarı sıcakken sağ kenarı soğuksa veya tam tersi bir durum söz konusuysa o petekte hava var demektir. Yalnız şunu unutmayın ki petekte hava olunca üstler ısınmaz. Eğer peteğin altı ısınmamışsa hava ile alakası yoktur. Hava olduğunda ya tamamı soğuk olur ya da sadece üst kısımları. Hava olduğuna kesin emin olduysanız yapılacak iş bellidir. Kaloriferin havasını almanız gerekmektedir.

Radyatörden hava almak için aşağıdaki malzemeler olması gerekir.

Radyatörden hava almak için aşağıdaki malzemeler olması gerekir.

Radyatör Havası Nasıl Alınır
Radyatör Havası Nasıl Alınır

Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Purjör tapası resimde görüldüğü gibi purjör tapası radyatörün sağ veya sol üst tarafında yer almaktadır.

Peteğin havasını almak için saat yönünün tersine çevirin
Peteğin havasını almak için saat yönünün tersine çevirin

Anahtar veya düz tornavida ile saat yönünün tersine anahtarı çevirerek petekte olan havayı atabilirsiniz. Bu işlemi, anahtarı yavaş yavaş açarak yapınız. Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğinizde hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar. Su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın. Bu işlem tamamlandığında peteğinizin havası alınmış olacaktır. Ancak radyatörden hava gelmeden direk su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur. Hava aldığınız halde, peteğiniz hala ısınmıyor ise petek temizliği hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Radyatör içerisinde hava sıkıştığında üst kısımlar yada alt kısımlar ısınmaz
Radyatör içerisinde hava sıkıştığında üst kısımlar yada alt kısımlar ısınmaz

Not: Alurad veya alüminyum radyatörlerde, petek havası almak için, kombi çalışır durumda sıcak su gelene kadar hava almanız gerekebilir.
Radyatörlerin havası nasıl alınır?
Radyatörünüz tesisata bağladıktan ve devreye alındıktan sonra içinde hava oluşabilir. Bu durumda radyatör ısınmaz ve verimli çalışmaz. Radyatörünüzün içindeki havayı alabilmek için, purjör tapası içinde bulunan plastiği elinizle döndürerek deliğin aşağıya doğru gelmesini sağlayınız. Purjör deliğinden su geleceği için altına derin bir kap koymayı unutmayınız. Purjör vidasını düz bir tornavida ile gevşetiniz. Bu durumda purjör deliğinden hava çıkmaya başlayacaktır. Purjör deliğinden su gelmeye başlayınca radyatörünüzün içindeki hava boşalmış demektir. Purjör tapasını düz bir tornavida ile aksi yönde çevirerek sıkıştırınız.
petek_havasi_alma
PETEKLERİN HAVASINI ALMAK
Bir radyatörün hava yapıp yapmadıgını anlamak için, öncelikle kalorifer peteğine  karşından bakıldığında, sağlı sollu, ısınma problemi olması gerekir. Ayrıca az ısınan peteklerde reglaj ayarı yapabilirsiniz.
KOMBİ ÇALIŞIRKEN PETEK HAVASI ALINIR MI?
Öncelikle peteklerin hava yapıp yapmadığını anlamak gerekir. Bazen petek hava yaptı sanılarak peteğin suyu boşaltılır ve tekrar doldurulduğunda hava yoksa bile içine hava girmiş olur durum daha da kötü hale gelir. Petekte hava varsa üst kısımlarında soğukluk görülür. Altı ısınmayan bir petek hava sorunu olduğu için değil kirlendiği için ya da sistemde devir daim problemi olduğu için bu sorunu yaşatır. Kalorifer peteğinde hava problemi olduğu tespit edildikten sonra havası alınır. Hava alma esnasında sıkça sorulan sorulardan biriside kombi çalışırken petek havası alınır mı sorusudur. Evet kombi çalışırken petek havası alınır. Fakat bir kişi de hava alma sırasında kombiye su takviye ediyor olmalıdır. Hava alınırken purjör birden açılmamalıdır. Yavaşça çıkarılan hava aynı oranda kombiden su basılarak takviye edilmelidir. Eğer havayı birden boşaltırsak ya da suyu aniden sisteme basarsak kombi kendini kapatır ve arıza konumuna geçer. Arıza konumu çok önemli bir husus değildir. Kombiyi tekrar kapatıp açtığımızda tıpkı eskisi gibi çalışmaya başlar. Kombi servisleri kombinin kapatılıp havanın kapalı konumda iken alınmasını tavsiye ederler. Kombinin herhangi bir zarar görmeyeceğini bilseniz de siz yinede kombi kapalı konumda iken havayı almayı deneyin.

Döküm radyatör hava alma yöntemleri
Döküm radyatör hava alma yöntemleri

Döküm Peteklerin Havası Nasıl alınır

Döküm petekler eski tip petekler olduğu için bazılarında hava alma purjörü olmayabilir. Purjör olanlarda da çok fazla boyandığından purjör tapasını kullanamayabilirsiniz. Boyadan dolayı hava alma purjörü dönemez ve delik tıkalı olduğu için hava çıkamaz. Bu gibi durumlarda, döküm petekler için satılan tapa şeklinde, peteğin üst yan tarafına sıkılan purjörler olur. Büyük malzemecilerde bulunabilen bu projörleri peteğin eski tapasını söküp onun yerine sıkarak peteğinizin havasını alabilirsiniz.
Peteğin vana taraf ısınır diğer taraf(yarısı) bu durumda soğuk kalır.
Isınan radyatörde (petekte) hava olmaz.
Eğer hava yapmışsa, sağ ya da sol üst taraftaki, prüjör, bir prülör anahtarı ya da tornavida yardımıyla hafifçe açılır. Hava çıkartıldıktan sonra tekrar sıkılır ve başka bir aksaklık yoksa ısınması beklenir.
Eski tip döküm radyatörlerde bazen hava alma prüjörü olmadığı görülmektedir. Bu durumda da bir kalorifer tesisatçısı çağırmanız gerekmektedir. Tesiscatçının yapacağı işlem ise, üst kenardaki döküm kör tapayı sökerek, hava prüjörlü bir tapa takmak olacaktır. Bu işlem yapılamaya başlamadan önce ise, sistemdeki su basıncı mutlak suretle alınmalı ve muhtemel su sıçramaları ve kirlenmeler önlenmelidir.

Peteklerde Hava Neden Oluşur

Isıtma tesisatının veriminin düşmesine neden olan kalorifer peteklerinde hava oluşumu birkaç farklı nedene dayansa da ana sebep kalorifere su alımı sırasında içeri hava kaçmasından kaynaklanır.

  • Özellikle yeni yapılan ısıtma tesisatlarında boruların içinde kalan havanın radyatör peteklerinde toplanarak sıkışma yapar.
  • Isıtma tesisatına su değişimi esnasında su çıkış kanalından gelen hava sıkışma yapabilir.

 

Radyatör Petek Temizliği

Bazı durumlarda peteklerin hava sorunu olmasa da ısıtma yapmayabilir. Eğer peteklerinizin alt tarafı ısıtmıyorsa peteklerinizin temizlenmesi gerekebilir. Kalorifer peteklerinin içinde biriken toz yumakçıkları, çamurlaşmış pislikler, bakteriler ısı döngüsünü engeller ve istediğiniz sıcaklığa ulaşamazsınız. Bu nedenle petek temizliğini ve bakımını ihmal etmeyiniz. Petek ve radyatör temizliğini, peteklerinizi yerinden sökmeden kimyasal solüsyon ve petek temizleme makinesi yardımıyla temizliyoruz.

Alternatif Petek Havası Alma Yöntemleri
Alternatif Petek Havası Alma Yöntemleri

Peteklerin alt kısımları soğuk ise tesisat temizleme işlemi yapıldıktan sonra radyatör musluğunun bağlı bulunduğu rekor yavaş bir şekilde gevşetilerek içeride sıkışmış olan hava dışarıya çıkacaktır. Bu işlemi yaparken etrafın kirlenmemesi için radyatör vanasının altına ince bir leğen yerleştirin. Kalın havlu tipi bez hazırda bulundurun ki parkeye damlama olursa etrafa fazla su yayılmasın. Peteğin içerisinden siyah su ya da paslı kahverengi su geleceğinden ötürü hemen damlayan yeri silmeniz gerekir. Aksi takdirde leke kalacaktır. Alt kısımdan hava işlemini genelde gidiş ve dönüş vanalarını aynı yöne bırakılan peteklerde uygulamanız doğru olur. Aynı hizada petek vanaları olduğu zaman peteğin içerisinde hava sıkışması meydana gelmektedir.

Yerden Isıtma Sistemlerinde Havası Nasıl Alınır?

Yerden ısıtma sistemlerinin içi tamamen boşaltılıp yeniden su doldurulduğunda hava yapmaktadır. Genellikle bu sistemlerin kolektör bağlantısında hava birikmektedir. Kolektör bağlantısının üstünde bulunan hava alma vidasını saat yönünün tersine çevirerek su gelene kadar beklenmelidir. Paslanan vidaları açmak için pense kullanmanızda yarar var. Hava problemini sürekli yaşayanlara kolaylık olması açısından kolektörün sağında bulunan tapanın yerine otomatik hava purjörü taktırmaları daha yararlı olacaktır. Kullanım süresi 5 yıldan daha fazla olan ısıtma sistemlerinde tesisat temizliği yaptırmaları faydalı olacaktır. Yerden ısıtma temizliği hakkında daha detaylı bilgi almak için burayı tıklayın.

“Petek temizliği nedir, makine ve kimyasal ilaçla petek temizliği nasıl yapılır?” konulu yazıyı okumak için linke tıklayınız.

Yorum yapın

Tıkla Ara