Kalorifer Peteklerinin Altı Isınmıyor

Petek veya radyatörlerinizin altı ısınmıyor mu? Kombinin sıcaklığını yükselttiğiniz halde hala ısınamıyor musunuz? Peki çözüme birde farklı bir yöntemle yaklaşalım. Isınma problemlerinin başında yanlış tesisat uygulamaları birinci sırayı alır. İlk çalıştığı günden beri peteklerin altı ısınmıyor ise tecrübeli bir ustadan mutlaka yardım alın. Böyle bir ustayı nereden bulacağım diyorsanız o zaman usta sizsiniz. Elinize bir anahtar alın ve makalede anlatılan işlemleri sırayla yapın.

Isıtma tesisatına bağlı radyatörlerin alt taraflarının ısınmadığını fark ettiğinizde tesisatınızı temizletmenin zamanı gelmiştir. Eskiden radyatörlerinize el vuramaz derecede sıcaklık varken şimdi eskisi gibi ısıtmıyorsa radyatörlerin altında çamur oluşmuş demektir. Su hızlı bir biçimde dönemediği için gerekli ısıyı alamazsınız. Kombiden en uzak peteklerin alt taraflarının soğuduğunu bir çok evde görebilirsiniz. Reglaj ayarı dediğimiz basit bir yöntemle soğuk olan peteklerin biraz daha ısınmasını sağlayabilirsiniz. Reglaj ayarı nasıl yapılır sayfamızı ziyaret ederek evde kendiniz uygulama yapabilirsiniz.

Kombi ve peteklerinizde biriken kireç ve su taşları radyatörünüzde bulunan kanalları tıkayıp suyun devir daim yani sıcak suyun dönüşümüne engel olabilir. Ayrıca kalorifer tesisatınızı oluşturan borular içerisinde kireç suyun yolunu daraltabilir. Bunların hepsini İstanbul Tesisat olarak kimyasal ve makineler yardımıyla açıyoruz. Isınma konusunda daha farklı nedenlerden dolayı şikayetçiyseniz iletişim bölümünde yer alan telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz. Telefondaki yetkiliye mutlaka ısınma problemlerini anlatın.

kalorifer peteklerinin altı neden soğuk olur

Peteklerin Alt Taraflarının Soğuk Olmasının Nedenleri

  1. Peteklerin alt kısımları tamamen buz gibiyse sistem içerisinde kirlilikten dolayı tıkanma meydana gelmiştir. Peteklere giden sıcak su tesisatı tıkandığında hızını kaybeder.
  2. Üst taraf ile alt taraf arasında anormal bir ısı farkı yok ise petekleri temizlettikten sonra mutlaka koruyucu ilaç atmanızı tavsiye ederim.
  3. Kalorifer petekleri alt taraftan yanmaya başlıyorsa petek bağlantılarınızı kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bunu anlamak için kombiyi kapatıp 45 dakika bekleyin. Tekrar kombiyi çalıştırın elinizi peteklerin üzerinde gezdirerek yanmayan bölgeyi anlayabilirsiniz.
  4. Kombiye en yakın petek haricinde hiçbir petek ısınmıyor ise kombinin altında bulunan filtre ve kombinin devir daim pompasını kontrol edebilirsiniz. Peteklerin alt taraflarının soğuk olması demek kombinin arızalı olduğuna işaret etmez.
  5. Eviniz çok büyük petek temizliği yaptırdınız hiç bir işe yaramadıysa kombinin hemen altına bir ek pompa bağlanırsa bu durum ortadan kalkacaktır. Sisteme harici bir pompa bağlandığında kombinin pompası ile aynı hızda çalışmayacağı için araya bir adet denge kabı koyulması mecburidir. Denge kabı sistemde oluşan havanın atılmasını sağlayacaktır.
  6. Radyatörler sürekli hava yapıyorsa ısıtma tesisatının en yüksek noktasına aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi otomatik hava purjörü bağlamanız yeterli olacaktır.otomatik hava purjörü ne işe yarar
  7. Odalarda bulunan petekler arasında çok büyük ısı farkı yaşıyorsanız çok sıcak olan odalardaki peteklerin vanasını biraz kısmanız gerekir.
  8. Kombiye en uzak noktada bulunan petekler ile en yakın petek arasında ısı farkı olması normaldir. Bu problemlerin oluşmaması için mobil sistem ısıtma tesisatı yaptırmak her odaya homojen bir ısının dağılmasını sağlayacaktır.
en-iyi-petek-borusu-baglanti-modeli-nasildir
Giriş ve çıkış vanalarının ikisi de alt tarafta olmalıdır

En fazla arızaya sebep olan problemlerin başında ısınmayan peteğe giden boruda kaçak olması başta gelir. Altı ısınmayan peteklerde genelde fark edilmeyecek kadar ufak bir kaçak meydana gelmiş olabilir. Kalorifer borularında meydana gelen kaçak çok ufak olsa da ısınmayı etkileyen faktörler arasında sayabiliriz. Bu problemin daha detaylı incelemek için su kaçağı bulma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Kalorifer tesisatlarında meydana gelen kaçaklara çözüm yolları bir kaç farklı yöntemle anlatılmıştır.

Petek temizliği yapılan dairelerin %99’unda tıkanıklık problemleriyle karşılaşılmıştır. Kaloriferleriniz zamanla eski performansını yitirdiğinde direkt petek temizleme servisini arayarak daha fazla ısınabilirsiniz. Temizleme yapıldıktan sonra ortaya çıkan farkı mutlaka göreceksiniz.

ÖNEMLİ NOT : Petek temizliği ile peteklerin suyunu değiştirmeyi sakın birbirine karıştırmayın. Bu iki işlem arasında hem işçilik hemde kullanılan kimyasal farkı vardır. Bizim kullandığımız kimyasal TSE onayı almış piyasada 5 yıldır kullanılan bir kimyasaldır.

Bu gibi firmalar tahliye vanasından radyatörlerin suyunu boşaltıp tesisatın içerisine bir miktar ilaç doldurup temizliğin yapıldığını söyleyebilirler. Ortalama bu işlemler 100 metre kare daire için 1 saat sürmektedir. Tesisat içerisinden su boşaltma işlemini kendinizde yapabilirsiniz.  Paranızda cebinizde kalır. Bizim yaptığımız makineli temizleme işlemi olduğu için sadece petekler temizlenmez, boruların içerisi de tertemiz olur.

Panel radyatörlerin halk diliyle petekleri ısınmada kat kaloriferli sistemlerde, merkezi sistemlerde en çok kullanılan radyatör çeşitleridir. Panel radyatörlerin sistemde sıcak su varken ısıtmaması sık rastlanan sorunlar arasında yer alır. Bu sorunların nedenlerini sizlerle paylaşmak istedik.

  • Aşağıda yazılan işlemler peteklerin bir kısmının ısındığı ve bir kısmının ısınmadığı şikayetlerine çözüm için yazılan yazılardır. Peteklerin tümü ısıtmadığında kombide veya kalorifer tesisatı su basıncında sorun olduğunu unutmayalım.
  • Az ısınan petekler genelde tesisatın en son noktasına takılanlardır. Eğer peteklerde hava yoksa, bunun nedeni kombinin su sirkülasyonunu sağlayan pompanın yakın peteklerdeki su sirkülesini, diğer petekler kadar yapmaması. Yakın peteklerde suyu 10 kez çevirirken (sirkülasyon ederken) uzaktaki peteklerde bunun 2 veya 3 kez olması. Bunun için peteklerin vanalarından reglaj ayarı yapılması gereklidir. Yani peteklerin dönüş vanası peteğin altındaki vana, yakından uzağa doğru açıklık konumu ayarlanmalıdır. En yakındaki vana çok kısık, en uzaktaki vana çok açık olmalı. Her eve ve tesisata göre bu ayarlamalar değişebilir.
  • Kombi kat kaloriferi sistemlerinde bu gibi sorunların genellikle tesisatında hava olmasından dolayı peteklerin ısınmadığı tespiti olmuştur.
  • Öncelikle peteklerin gidiş vanasının (üst kısmındaki vana) ve dönüş vanasının (alt kısmındaki vana) açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu ihtimal çok az olsa da genede ihtimal olduğundan kontrol edilmesinde fayda vardır. Bazı tesisatçı firmalar maliyeti düşürmek için dönüş vanasının (alt kısmındaki vana) volanlı (çevirmeli) yani normal vana takmayıp, ayarlı vana takmaktadırlar ve ayarlı vanayı kapalı veya kısık bırakılmasından dolayı çok enderde olsa petek ısınmama şikayeti olmaktadır. Bu vana peteğin alt kısımın bir T parçası gibi görünür. Kullanıcıların bunun vana olduğunu bilmediklerinden, bilseler dahi bu vana Allien anahtar ile açıldığından açık mı, kapalı mı olduğunu bilmemektedirler.
  • Peteklerin vanalarının arızalanmasından dolayı petekler yeteri kadar ısıtmayabilir veya hiç ısıtmaz. Petek vanasının içinde conta vananın gövdesine yapıştığı, sıkıştığı v.b. gibi vana arızalarında petek ısınmaması söz konusu olabilir. Buda çok ender rastlanan problemdir.
  • Peteklerin üst kısmında hava alma için yapılmış pürjör vardır. Bu pürjörün yapısına göre tornavida, pense, karga burun gibi aletlerle açılıp, hava bitinceye kadar su gelinceye kadar petekteki hava alınır. Pürjör açılırken saatin ters yönünde açılmalı ve saat yönünde kapanmalıdır. Hava alma işlemi yapılırken peteklerin vanalarının açık konumda olması gereklidir. Petek vanaları saat yönünde kapanır, saatin ters yönünde açılır. Hava alma işlemi yapılırken tesisattaki su basıncı düşecektir. Kat kaloriferi, kombi tesisatındaki su basıncının 0,7 bar ile 1,5 bar arasında olmasına dikkat ediniz.
  • Peteklere gelen tesisat borusunun ve ek yerlerinde tıkanıklık olabilir.
  • Boru Tesisatı yapılırken özellikle PPRC (Polipropilen Random Kopolimer) boru halk diliyle plastik boru ek kaynak yerlerinde uygun olmayan şekilde kaynak yapıldığında, kaynak sırasında borunun erimesiyle boru çapının daralması ve hatta hiç su geçişi olmamasına neden olur.
  • Son olarak hatırlatmam gereken bilgi benim de kararsız kaldığım fakat bazı durumlarda işe yaradığını ispatladığım şey peteğin alt tarafında bulunan vanadan veya kör tapa kısmından hava almak. Her zaman peteğin üst tarafında hava olmayabilir. Peteğin alt kısımlarında hava sıkışma yaptığında kanalların içerisine su giriş çıkışını engeller.

kalorifer peteklerinin havası nasıl alınır
Peteğin alt kısımları hala ısınmıyor ise vana ile radyatörü birleştiren rekordan hava alın. Resimde kırmızı ok işareti ile gösterilen parçayı sıcak su akana kadar gevşetin.

  • Bu işlemlerden sonra peteklerin alt kısımları ısınmıyor ise petek temizliği yaptırmanız şarttır. Unutmayın her ısınmayan radyatör temizlik yapılarak düzelmez. Peteklerin içerisindeki tortuyu temizlemeden problemin ne olduğu tam olarak anlaşılmaz.

Yorum yapın

Tıkla Ara