Donmuş Su Borusu Açma Yöntemleri

Ülkemiz 4 mevsimi de bir arada yaşayan ve yılın her çeyreğinin farklı güzelliklerle yaşandığı nadide ülkelerdendir. Aynı anda doğuda kış yaşanırken, batıda ve güneyde adeta bahar ve yaz mevsimi gibi güzel iklim şartları ile karşılaşmak çok kolaydır. Hava şartları ne kadar güzel olsa dahi sıcak havanın da soğuk havanın da bazı dezavantajları bulunmaktadır. Donmuş su borusu açma yöntemleri anlatma gereğini bu yüzden bir görev olarak görüyoruz. Böyle bir hizmet vermediğiniz halde bu yazıyı neden paylaştınız diyen müşterimiz çok olacak biliyoruz. Fakat insanların en azından yapabilecekleri bazı şeylerin olduğunu bilmeleri faydalı olacaktır. Su borusu donunca ne yapılır denildiği zaman fikir sahibi olmanız açısından, bu yazıyı sizlerle paylaşıyoruz. Bizim böyle bir hizmet vermememizin nedeni donan su borusu hemen açılmamasıdır. Biz de 1 gün boyunca borunun başında bekleyemeyeceğimiz için, bu işi evde yaşayan kişinin yapması gerekir.

Su Boruları Neden Donar ve Patlar :

Öncelikle su borusu donduktan sonra değil donmadan önce tedbir alınmalıdır. Eğer boru içerisindeki su donarsa hem açılması çok zor, hem de zahmetlidir. O yüzden işinizi baştan sağlama almak, sizi sayısızca zahmetten kurtaracaktır. Bu zor durumu yaşayan insanlar tedbirin hayati önemini çok daha iyi bilmektedir. Şimdi su borularının patlama nedenleri nelerdir bakalım:

  •  Boruların donmasını engellemek istiyor ve soğuk bir şehirde yaşıyorsanız; tesisatlarınız kesinlikle dışarıdan çekilmemelidir.
  • Çekiliyorsa da üzeri soğuk havada sarılmalı ya da bir şekilde izolasyon sağlanmalıdır.
  • Mümkünse boruların ısınmasına yönelik uygulamalar yapılmalıdır.
  • Su, soğuk havanın etkisi ile 3 derece altına inince buzlanmaya başlar. Bu sebeple bu ısının altında olduğunda çok az miktar suyu sürekli akıtmak da donmayı önler.

Boruların patlama sebebi ısısı düşen suyun genleşmesidir. Bu tıpkı buz dolabının dondurucu kısmına su koyduğunuz patlayan cam şişeye benzer. Donduğunda hacmi artan su, genleşir ve içindeki boruya basınç yapar. Ve tabi bu basınca bağlı olarak da en iyi ihtimalle boru çatlar. Ya da boruyu tamamen patlatır.

Donmuş Su Borusu Nasıl Açılır :

Donan suyu açma işlemi için birçok yöntem kullanılabilmektedir. En bilinen yöntem pürmüz veya şalama denen yöntemdir. Bu yöntemde, ateşi boruya yaklaştırarak buzun erimesini sağlayabiliriz. Boru açıkta değil ise borunun içerisine etki edecek bir yöntem denenmelidir.

Tuzlu Su İle Donmuş Boruyu Açmak:

Tuz buzu eritmek için yollara döküldüğünde gayet etkili bir çözücü olduğu gibi, aynı şekilde boru içindeki buzu da çözebilmektedir. Asıl püf nokta, tuzu boruya nasıl koyacağımızdır. Bunu adım adım anlatmak daha aydınlatıcı olacaktır.

  • Bunun için borunun ağzına bir hortum bağlanır
  • Bağlanan bu hortuma huni geçirilimektedir.
  • Bol tuzlu bir su hazırlanarak huni içine dökülmektedir.
  • Dökülen tuzlu su işlemi belli aralıklarla tekrar edilmektedir.

Aralıklarla bu işlemi yaparak donma probleminden kurtulabiliriz. Sıcak su ile birlikte aynı işlemi yaparak da çözüme ulaşılabilmektedir.

Düşük Voltaj İle Donmuş Boruyu Açmak :

Bunların dışında bir yöntem daha olduğu söylenir fakat ne kadar geçerli bu konu tartışılmaktadır. Düşük amper ve voltajda elektrik verilerek borudaki buzun eritildiği söylenir ancak bu olay tehlikeli ve sonucu bilinmeyen bir yöntemdir. Su borusunda donma çözülmesi için bu yöntemi denemektense, su borusu o halde kalsın daha iyidir. Çünkü işin sonunda can kaybı yaşanabilmektedir. Unutmayın; su borusu donmasını engellemenin en kolay yolu donmasını engellemek için önlem almaktır.

Düdüklü Tencere Yöntemi:

Bu yöntemde düdüklü tencere içerisinde su kaynatılmalıdır ve bildiğiniz gibi düdüklü bu buharı üstündeki bir sibop yardımı ile dışarı atar. İşte düdüklü tencere yönteminin çıkış noktası da bu çalışma prensibidir. İçeride sıkışan buharın tahliye edildiği siboba hortum bağlanarak, içinden çıkan buhar boru içerisine sevk edilmektedir. Ve böylece donman boru içerisindeki su çözünmektedir.

Bu yöntemlerin hepsi bir uzman yardımı ile yapılan işlemlerdir. Bir sıhhi tesisatçı yardımı olmadan bunları evde kendi başınıza sakın denemeyin.

Su Borusunun Donması Nasıl Engellenir?

  • Su borularının donmasını engellemek için en etkili yöntem, boruların sıcak kalmasını sağlamaktır.
  • Mutfaktaki su borularının donmaması için mutfak dolaplarının kapağını açık bırakarak oda sıcaklığı sayesinde donmayı engelleyebilirsiniz.
  • Boruları ısıtmak için bir diğer yöntem de 60 watt üzerine çıkmamak kaydıyla ampul yerleştirmektir. Ampulün yaydığı ısı boruların donmasını engelleyecektir.
  • Boruların etrafına sert köpük ya da sünger gibi materyaller kullanarak yalıtım yapmanız donmaya engel olacaktır.
  • Bahçe gibi evin dışında bulunan çeşme borularının donmaması için vanasını kapatarak çeşmeyi açın. İçinde su kalmadığından boru donma yapmayacaktır.
  • Eğer hiçbir yöntemi uygulama imkanınız yoksa donma ihtimali olan tüm çeşmeleri açık bırakarak donma ihtimalinin önüne geçebilirsiniz.

Donmuş Su Tesisatı Nasıl Çözülür?

Donmuş su borusu açma yöntemleri pek çok tüketici açısından fazlasıyla merak edilen bir konu olarak kabul edilmektedir. Zira donan su tesisatının doğru uygulamalarla açılmadığı hallerde tesisatta çatlak ve kırıklar meydana gelmesi çok yüksek bir ihtimal olacaktır. Siz de bu konuda en makul seçenekleri değerlendirerek donmuş tesisatta profesyonel bir çözüme odaklanmayı deneyebilirsiniz. Donan tesisatınızla alakalı olarak bu çok önemli detayı dikkate almaya ve sizin için en makul seçenekleri değerlendirmeye yönelebilirsiniz. Bu kapsamda ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla cevaplayacak bir deneyim sizi bekliyor.

Siz de donan tesisatınızda karşılaştığınız çözme sorunlarına yönelik kaliteli bir yaklaşım mı arzu ediyorsunuz? O halde yapmanız gereken çok basit! İstanbul Tesisat ile iletişime geçerek tesisat donması ve çözme işlemlerinden yararlanabilirsiniz.

Su Tesisatında Donma Önleme Yöntemleri

Tesisatınızda donan suyun ciddi problemlere yol açtığı bir gerçek. Ama bu sorunu ortadan kaldırdıktan sonra donmayı önlemek adına titiz bir yaklaşım sergilemeniz gerektiğini de ifade etmeliyiz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken pek çok detay var. İşte su tesisatında donmanın önüne geçmek adına mutlaka dikkat edilmesi gerekenler!

  • Su tesisatınız metalse boru değişimine gitmek en makul yöntem olacaktır. Çünkü plastik su borularında donma çok daha zordur.
  • Kış aylarının çetin geçtiği bölgelerde donmanın önüne geçmek adına tuzlama işlemine başvurulabilmektedir. Borular sökülerek içinin tuzlanması su tesisatında donma gibi ciddi bir problemi ortadan kaldıracaktır.
  • Su borularının sürekli sıcak tutulmasını sağlayacak yöntemler de donmaya engel olacaktır.

Tüm bu uygulamaları deneyerek siz de kaliteli bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Tıkla Ara